idealna težina: krvna grupa

krvna grupa

Tajna koju kriju piramide



Krvna grupa - kljuć do idealne tjelesne težine

Krvna grupa - kljuć do idealne tjelesne težine

Stručnjcima na području medicine i prehrane bilo je poznato, da različiti ljudi trebaju različitu prehranu, falila je samo spoznaja, određena šifra, sa kojim bi dešifrirali individualne prehrambene potrebe određenog organizma.

Na ovom području se mnogo toga promijenilo, otkada su znanstvenici otkrili, da postoji povezanost među krvnim grupama i prehranom.

Znameniti američki doktor dr. Peter D Adamo ovu je spoznaju izrazio rećenicom: " Krvna grupa je kljuć, koji otvara vrata u tajni svijet zdravlja, bolesti, dugoga života, tjelesne vitalnosti i osječajne stabilnosti."

POVEZANOST KRVNE GRUPE I PREHRANE

Dosta dugo znamo za nedostatak dijela u našem razumijevanju procesa, koji vode ka zdravlju ili bolesti. Na području prehrane i patologije postoju mnoga proturiječja a za njih postoji razlog. Analiza krvnih grupa nas upućuje, kako ih objasniti.

Krvne grupe su osnova svega. One su potpisi naših predaka. Pa krvna grupa O nosi genetski otisak prvih ljudi, kromanjonskih lovaca-sakupljača.

Krvan grupa je osnova cijelokupnog imunskog sustava organizma, pa je zato temeljni čimbenik za određivanje zdravstvenog stanja. Antigeni krvne grupe djeluju kao čuvari na ulaznim vratima i određuju antitjela, koja spriječavaju djelovanje štetnih tvari. Kada antitijelo naiđe na antigen mikroorganizma, dolazi do aglutinacije-lijepljenja. Antitijelo se pričvrsti uz antigen, čineći ga lijepljivim . Kad su stanice, virusi, paraziti i bakterije aglutinirane-zalijepljene, one se vezuju lijepeći se zajedno, čime se olakšava njihovo uklanjanje iz tijela.

I što je još zanimljivije, znanstvenici su spoznali, da određene namirnice aglutiniraju stanice osoba jedne krvne grupe, a druge ne, što znaći, da namirnica škodljiva prvima, može drugima biti koristna. Kemijska reakcija nastaje između komponenata krvi i hrane. Ona je dio genetskog naslijeđa. Postoje čimbeniki zvani lektini, bjelančevine, koje se u velikom broju nalaze u hrani, te imaju sposobnost aglutinacije-lijepljenja , koja negativno utjeće na krv. Lektini su snažno sredstvo pomoću kojega se jedni organizmi priljepe na druge. Često lektini virusa i bakterija imaju osobine određene krvne grupe čineći tako osobe te krvne grupe podložnima njihovom napadu. Kad jedete namirnice, koje sadrže proteinske lektine nesrodne s antigenom vaše krvne grupe, lektini napadaju organe i sustave organizma ( bubrege, jetru, mozak...) te počinju aglutinirati njihove krvne stanice.

Pa tako prehrana, koja odgovara vašoj krvnoj grupi omogučuje, da obnovite prirodne zaštitne funkcije vašeg imunskog sustava, ponovo uspostavite vaš metabolički sat i očistite svoju krv od opasnih aglutinirajućih lektina.


4 krvne grupe i 4 načina prehrane

dug život, dobro zdravlje, idealna tjelesna težina

i u zdravom tijelu zdrav duh,,,



Krvna grupa B




Jako važno za krvnu grupu B je uravnoteženost. Krvna grupa B napreduje na najboljem što životinjsko i biljno carstvo može ponuditi. Možemo reći, kako on predstavlja istačanu finoću evolucije; nastojanje povezivanja različitih ljudi i kultura. Kad je vaša prehrana uravnotežena i kad se sastoji od mlijeka, mesa, žitarica i povrća, možete kontrolirati vašu tjelesnu težinu, te izbjeći mnoge od najozbiljnijih bolesti, kao što su bolesti srca i rak.


Vaša prehrana i dijeta sadrži četrnajst skupina namirnica:


- meso i perad

- ribe i plodovi mora

- mliječni proizvodi i jaja

- sjemenke i orašasti plodovi

- grahurice i mahunarke

- žitarice i proizvodi od žita

- povrće

- voće

- sokovi

- zaćini

- ljekovito bilje i biljni čajevi

- razna pića


Unutar svake skupine, namirnice su podijeljene u tri podskupine:

JAKO DOBRO; namirnice, koje dijeluju kao lijek

NEUTRALNO; namirnice, koje djeluju kao hrana

IZBJEGAVATI; namirnice, koje djeluju kao otrov

Meso i perad

Nemasno crveno meso: količina: 10-20 dag 2-3x tjedno

Perad: količina: 5-15 dag 0-3x tjedno

Zečetina, srnetina, jaretina, janjetina, ovčetina- JAKO DOBRO

Govedina, meso fazana, puretina, teletina, bivolje meso, jetra, nojevo meso- NEUTRALNO

Slanina, piletina, kokošje meso, guska, meso lještarke, šunka, meso kornjače, meso prepelice, meso goluba, meso vjeverice, patka, srce, konjetina, meso jarebice, svinjetina- IZBJEGAVATI



Riba i plodovi mora

Sva riba i plodovi mora: količina: 10-20- dag 3-5x tjedno

Iverak, list, ćepa, srdele, losos, pagar, štuka, jesetra, kirnja, riblja ikra jesetre, bakalar, lokarda, oslić, lumbarak, ljuskavice, skuša, lampuga, grdobina, pastrva morska- JAKO DOBRO

Crnjelj, list sjvernoatlanski, cipal, štuka velika, grgečka kalifornijska, klen, kljovan, morski pauk, glavoč, petrovo uho, atlanski zvjezdook, papigače grgač, strijela modrulja, smuđ, veliki bodečnjak, riba jedro, jakobova kapica, haringa marinirana, gavun, snjetac, morski pas, lignje, sabljarka, grgečka sjevernoamerička, tuna- NEUTRALNO

Inćun, škaram, morska plotica, školjka prnjavica, škamp, rak od koće, hobotnica, kamenica, dagnje, puž, kornjača morska, lubin, štrljun, sladkovodni rak, jegulja, žaba, jastog, lagano dimljeni losos, jastog, pastrva- IZBJEGAVATI








Mliječni proizvodi i jaja

Jaja: količina: 1 jaje 3-4x tjedno

Sir: količina: 60g 3-5x tjedno

Jogurt: količina: 120-180 ml 2-4x tjedno

Mlijeko: količina: 120-180ml 4-5x tjedno



Osobe krvne grupe B jedine mogu uživati u potpunosti u raznolikoj paleti mlijeka i mliječnih proizvoda, razlog tome je šečer antigena krvne grupe B, koji je jednak po svojoj kemijskoj strukturi šećeru, prisutnom u mlijeku.

Svježi zrnati sir, sviježi kravlji sir, feta sir, kozji sir, kefir, kravlje mlijeko, kozje mlijeko, mozzarella, Ricotta sir, jogurt - JAKO DOBRO

Brie sir, maslac, mlaćenica, Camambert sir, Jaelsberg sir, Monterey jack sir, Muenster sir, Neufchatel sir, Parmezan, Provolone sir, Quark sir, sorbet hladni vočni, kiselo vrhnje, švicarski sir, sirutka, Half&Half sir, Gryere sir, Gauda sir, Ementhaler sir, jaje kokošje, Edamer sir, sirni namaz, Colby sir, Cheddar sir- NEUTRALNO

Američki sir, Gorgonzola sir, jaje pačje, guščje, prepeličje, sladoled, vlaknasti sir- IZBJEGAVATI



Ulja i masti



Ulja : količina 1 jušna žlica 4-6x tjedno

Maslinovo ulje - JAKO DOBRO

Bademovo ulje, ulje crnog ribiza, laneno ulje, orahovo ulje, riblje ulje, ulje noćurka, ulje pšeničnih klica - NEUTRALNO

Ulje boražine, canola ulje, kokosovo ulje, kukuruzno ulje, pamukovo ulje, kikirikijevo ulje, ulje šafranike, semovo ulje, sojino ulje, suncokretovo ulje - IZBJEGAVATI



Sjemenke i orašasti plodovi



Sjemenke i orašasti plodovi: količina: mala šaka 2-3x tjedno

Maslac orašastih plodova: količina: 1-2 jušne žlice 2-4x tjedno

Crni orah - JAKO DOBRO

Badem, bademov maslac, bukvice, brazilski orah, sjemenke muškatne buće, kesten, hikori orah, lanene sjemenke, liči orah, makadamija orah, peka orah, pepeljasti orah - NEUTRALNO

Kažulj orah, lješnjak, sjemenke maka, bundeve, sezamove sjemenke, sezamov maslac, suncokretov maslac, suncokretove sjemenke, kikiriki, kikirikijev maslac, pinjoli, pistacija - IZBJEGAVATI

Grahorice i mahunarke



Grahorice i mahunarke: količina: 1 šalica osušenog ploda 5-7x tjedno

Bubrežasti grah, lima grah, mornarički grah - JAKO DOBRO

Bob krupnozrnasti, cannellini grah, bakreni grah, bob sitnozrnasti, zelene mahune, grašak, hikama, sjeverni grah, tamarinda - NEUTRALNO

Adzuki grah, crni grah, crnookica, slanutak, leća, mungo grah, pinto grah, sojin grah, sojine pahuljice, sojine granule, sojino mlijeko, miso, tempeh, tofu sir - IZBJEGAVATI



Žitarice i proizvodi od žita




Žitarice : količina: 1/2 šalica osušenih zrna 5-9x tjedno

Tjestenina: količina: 1 muflin 5-9x tjedno

Kruh: količina: 2 kriške 5-9x tjedno



Esenski kruh, proso, zabene posije i pahuljice, rižine posije te brašno i peciva, rižino mlijeko i pahuljice, pir - JAKO DOBRO

Ječam, rižin griz, škrobno brašno, bezglutenski kruh, granola, Ezekiel kruh, Familia ( gotova mješavina žitarica za doručak), kruh od sojinog brašna, proizvodi od pirinog brašna, tjestenina sa špinatom, Grape nuts ( gotove žitarice za doručak od pšenice i ječmenog slada), kinoa, rižin kruh, riža, pšenica ( rafinirana, neizbjeljena), tjestenina semolina, proizvodi od bijelog pšeničnog brašna, pšenični kruh - NEUTRALNO

Kukuruzne pahuljice, palenta, kuskus, teff, drobljena pšenica, tjestenina od 100% heljdinog brašna, sijerak, tapioka, pšenične posije, divlja riža, kamut, krupno mlijeveni kukuruz, glutensko brašno, kukuruz bijeli, i plavi te žuti, heljda, tjestenina s artičokom, amarant, raž, raženo brašno, kruh od mješavine žitarica za doručak, pšenične klice, proizvodi s pšeničnim glutenskim brašnom, proizvodi od integralnog pšeničnog brašna - IZBJEGAVATI



Povrće


Kuhano: količina: 1 šalica 3-5x dnevno

Sirovo: količina: 1 šalica 3-5x dnevno

Malo je vrsta povrća, koje ljudi krvne grupe B trebaju izbjegavati.



Repe, repa lišče, brokula, kelj papučar, kupus sve sorte, mrkva, cvjetača, kelj collard, patlidžan, jam, slatki krumpir, paprike sve sorte, pastrnjak, peršin, gorušica, gljiva šitake, kelj, đumbir - JAKO DOBRO

Lucerna, rikula, šparoge, kumin, sok mrkve, kineska raštika, poriluk, korabica, morska alga, hren, češnjak,mladi izdanci paprati, komorač, endivija, kopar, maslačak, rotkvica daikon, krastavac, cilantro, paprika chili, cikorija, celerov korijen, podzemna koraba, ljutika, morske alge, radić, garašak šećerac, špinat, kiseli kupus, bijela repa, vodeni orašac, tikvice, tikve sve vrste, juka, celer, krasuljica, zelena salata sve sorte, gljive: Petrovo uho, enoki, maitake, bukovača, porobello, plemenita, luk sve vrste, potočarka, grašak, krastavci, pimento, poi, krumpir sve vrste, grah mahune - NEUTRALNO

artićoke sve sorte, avokado, kukuruz, masline sve sorte, bundeva, rotkvice, rabarbara, klice zelene soje, rotkvica izdanci, rajčica - IZBJEGAVATI




Voće

Preporučeno voće: količina: 10-20dag ili 1 kom voća 3-4x dnevno

Vrlo je malo vrsta voća, koje ljudi krvne grupe B trebaju izbjegavati.

Banana, ananas, brusnice, grožđe sve sorte, papaja, šljive sve sorte, lubenica - JAKO DOBRO

Jabuka, marelica, azijska kruška, kupine, borovnice, Boysenove kupine, hljebovac, dinja canang, trešnje sve sorte, dinja božična, ribizl crni i crveni, datulja, kupine, bazgine bobice, smokve sviježe, ogrozd, grejp, guava, dinja medena rosa, kivi, dinja Crenshaw, jabučni sok, smokve suhe, limun, limeta, Loganove bobice, mango, duđ, dinja mošusna, nektarine, naranča, breskva, kruška, dinja perzijska, plava kupina, mandarine, jagode, španjlska dinja, palmo sago, maline, grožđice, dunja, suhe šljive, banana za pečenje, višnje sve sorte, ribizl crveni - NEUTRALNO

karambola, indijska smokva, šipak, gorka dinja, kokos, dragun tropsko voće, kokosovo mlijeko - IZBJEGAVATI




Sovi i tekućine

Preporučewni sokovi: količina: 250 ml 2-3x dnevno

Voda: količina: 250 ml 4x i više dnevno

Kada kupujete ili pravite sok, neka to bude od voća i povrće za vašu krvnu grupu. Za jačanje imunosnog sustava priporučuje se za vašu krvnu grupu svako jutro na tašte uzimati napitak pripremljen miješavinom jedne žlice lanenog ulja, jedne žlice visikvalitetnih granula lecitina te 250 ml voćnog soka.



Začini



Peršin, mrka melasa, hren, đumbir, kari, kajenska paprika - JAKO DOBRO

Ocat sve vrste, vanilija, kurkuma, majčina dušica, estragon, tamarinda, tamari sojin umak, gorušica, zelena metvica, vrijesak, morska sol, kvasac pivski i pekarski, šafran, ružmarin, rižin sirup, paprena metvica, papar, slatka mljevena paprika, origano, šečer bijeli i smeđi, melasa, mažuran, javorov sirup, muškatni oraščić, kadulja, med, češnjak, fruktoza, crvena morska alga, kopar, kumin, tartar umak, zomzelen, koriander, klinčić, čokolada, luk vlasac, krasuljica, morska alga kelp, feferoni mljeveni, rogač, kardanom, kapare, bergamota, lovorov list, koriandar list, bosiljak, jabučni pektin, anis, agar - NEUTRALNO

Piment, gume, borovnica, maltodekstrin, miso, mononatrij glutamat, Karagenan guma, ječmeni slad, ekstrat badema, pimentguarana, cimet, papar bijeli mljeveni, kukuruzni škrob i sirup, papar crni mljeveni, sastojak gotovih juha, želatina obična, tapioka, sojin umak - IZBJEGAVATI



Ljekovito bilje i biljni čajevi



Đumbir, ginseng, slatki korijen, peršin, paprena metvica, listovi maline, šipak, kadulja - JAKO DOBRO

Lucerna, čičak, mačja metvica, paprika kajenska, kamilica, mišjakinja, maslačak, anđelika, bazga, hidrastis, glog, marulja, murva, crveni brijest, zelena metvica, gospina trava, list jagode, majčina dušica, valerijana, sporiš, bijela breza, kora bijelog hrasta, stolisnik - NEUTRALNO

Aloja, kukuruzna svila, pisakvica, rabarbara, sena, rusomača, šišak, crvena djetelina, divizma, lipa, šišarice hmelja, goreč, podbjel - IZBJEGAVATI



Razna pića



Zeleni čaj - JAKO DOBRO

Pivo, čaj crni bez teina i s teinom,, bijelo vino, crno vino, kava - NEUTRALNO

Žestoka pića, gazirana pića sve vrste, mineralna voda gazirana - IZBJEGAVATI

Nema komentara:

Objavi komentar