Tajna koju kriju piramide
Krvna grupa - kljuć do idealne tjelesne težine
Krvna grupa - kljuć do idealne tjelesne težine
Stručnjcima na području medicine i prehrane bilo je poznato, da različiti ljudi trebaju različitu prehranu, falila je samo spoznaja, određena šifra, sa kojim bi dešifrirali individualne prehrambene potrebe određenog organizma.
Na ovom području se mnogo toga promijenilo, otkada su znanstvenici otkrili, da postoji povezanost među krvnim grupama i prehranom.
Znameniti američki doktor dr. Peter D Adamo ovu je spoznaju izrazio rećenicom: " Krvna grupa je kljuć, koji otvara vrata u tajni svijet zdravlja, bolesti, dugoga života, tjelesne vitalnosti i osječajne stabilnosti."
POVEZANOST KRVNE GRUPE I PREHRANE
Dosta dugo znamo za nedostatak dijela u našem razumijevanju procesa, koji vode ka zdravlju ili bolesti. Na području prehrane i patologije postoju mnoga proturiječja a za njih postoji razlog. Analiza krvnih grupa nas upućuje, kako ih objasniti.
Krvne grupe su osnova svega. One su potpisi naših predaka. Pa krvna grupa O nosi genetski otisak prvih ljudi, kromanjonskih lovaca-sakupljača.
Krvan grupa je osnova cijelokupnog imunskog sustava organizma, pa je zato temeljni čimbenik za određivanje zdravstvenog stanja. Antigeni krvne grupe djeluju kao čuvari na ulaznim vratima i određuju antitjela, koja spriječavaju djelovanje štetnih tvari. Kada antitijelo naiđe na antigen mikroorganizma, dolazi do aglutinacije-lijepljenja. Antitijelo se pričvrsti uz antigen, čineći ga lijepljivim . Kad su stanice, virusi, paraziti i bakterije aglutinirane-zalijepljene, one se vezuju lijepeći se zajedno, čime se olakšava njihovo uklanjanje iz tijela.
I što je još zanimljivije, znanstvenici su spoznali, da određene namirnice aglutiniraju stanice osoba jedne krvne grupe, a druge ne, što znaći, da namirnica škodljiva prvima, može drugima biti koristna. Kemijska reakcija nastaje između komponenata krvi i hrane. Ona je dio genetskog naslijeđa. Postoje čimbeniki zvani lektini, bjelančevine, koje se u velikom broju nalaze u hrani, te imaju sposobnost aglutinacije-lijepljenja , koja negativno utjeće na krv. Lektini su snažno sredstvo pomoću kojega se jedni organizmi priljepe na druge. Često lektini virusa i bakterija imaju osobine određene krvne grupe čineći tako osobe te krvne grupe podložnima njihovom napadu. Kad jedete namirnice, koje sadrže proteinske lektine nesrodne s antigenom vaše krvne grupe, lektini napadaju organe i sustave organizma ( bubrege, jetru, mozak...) te počinju aglutinirati njihove krvne stanice.
Pa tako prehrana, koja odgovara vašoj krvnoj grupi omogučuje, da obnovite prirodne zaštitne funkcije vašeg imunskog sustava, ponovo uspostavite vaš metabolički sat i očistite svoju krv od opasnih aglutinirajućih lektina.
4 krvne grupe i 4 načina prehrane
dug život, dobro zdravlje, idealna tjelesna težina
i u zdravom tijelu zdrav duh,,,
Krvna grupa B
Jako važno za krvnu grupu B je uravnoteženost. Krvna grupa B napreduje na najboljem što životinjsko i biljno carstvo može ponuditi. Možemo reći, kako on predstavlja istačanu finoću evolucije; nastojanje povezivanja različitih ljudi i kultura. Kad je vaša prehrana uravnotežena i kad se sastoji od mlijeka, mesa, žitarica i povrća, možete kontrolirati vašu tjelesnu težinu, te izbjeći mnoge od najozbiljnijih bolesti, kao što su bolesti srca i rak.
Vaša prehrana i dijeta sadrži četrnajst skupina namirnica:
- meso i perad
- ribe i plodovi mora
- mliječni proizvodi i jaja
- sjemenke i orašasti plodovi
- grahurice i mahunarke
- žitarice i proizvodi od žita
- povrće
- voće
- sokovi
- zaćini
- ljekovito bilje i biljni čajevi
- razna pića
Unutar svake skupine, namirnice su podijeljene u tri podskupine:
JAKO DOBRO; namirnice, koje dijeluju kao lijek
NEUTRALNO; namirnice, koje djeluju kao hrana
IZBJEGAVATI; namirnice, koje djeluju kao otrov
Meso i perad
Nemasno crveno meso: količina: 10-20 dag 2-3x tjedno
Perad: količina: 5-15 dag 0-3x tjedno
Zečetina, srnetina, jaretina, janjetina, ovčetina- JAKO DOBRO
Govedina, meso fazana, puretina, teletina, bivolje meso, jetra, nojevo meso- NEUTRALNO
Slanina, piletina, kokošje meso, guska, meso lještarke, šunka, meso kornjače, meso prepelice, meso goluba, meso vjeverice, patka, srce, konjetina, meso jarebice, svinjetina- IZBJEGAVATI
Riba i plodovi mora
Sva riba i plodovi mora: količina: 10-20- dag 3-5x tjedno
Iverak, list, ćepa, srdele, losos, pagar, štuka, jesetra, kirnja, riblja ikra jesetre, bakalar, lokarda, oslić, lumbarak, ljuskavice, skuša, lampuga, grdobina, pastrva morska- JAKO DOBRO
Crnjelj, list sjvernoatlanski, cipal, štuka velika, grgečka kalifornijska, klen, kljovan, morski pauk, glavoč, petrovo uho, atlanski zvjezdook, papigače grgač, strijela modrulja, smuđ, veliki bodečnjak, riba jedro, jakobova kapica, haringa marinirana, gavun, snjetac, morski pas, lignje, sabljarka, grgečka sjevernoamerička, tuna- NEUTRALNO
Inćun, škaram, morska plotica, školjka prnjavica, škamp, rak od koće, hobotnica, kamenica, dagnje, puž, kornjača morska, lubin, štrljun, sladkovodni rak, jegulja, žaba, jastog, lagano dimljeni losos, jastog, pastrva- IZBJEGAVATI
Mliječni proizvodi i jaja
Jaja: količina: 1 jaje 3-4x tjedno
Sir: količina: 60g 3-5x tjedno
Jogurt: količina: 120-180 ml 2-4x tjedno
Mlijeko: količina: 120-180ml 4-5x tjedno
Osobe krvne grupe B jedine mogu uživati u potpunosti u raznolikoj paleti mlijeka i mliječnih proizvoda, razlog tome je šečer antigena krvne grupe B, koji je jednak po svojoj kemijskoj strukturi šećeru, prisutnom u mlijeku.
Svježi zrnati sir, sviježi kravlji sir, feta sir, kozji sir, kefir, kravlje mlijeko, kozje mlijeko, mozzarella, Ricotta sir, jogurt - JAKO DOBRO
Brie sir, maslac, mlaćenica, Camambert sir, Jaelsberg sir, Monterey jack sir, Muenster sir, Neufchatel sir, Parmezan, Provolone sir, Quark sir, sorbet hladni vočni, kiselo vrhnje, švicarski sir, sirutka, Half&Half sir, Gryere sir, Gauda sir, Ementhaler sir, jaje kokošje, Edamer sir, sirni namaz, Colby sir, Cheddar sir- NEUTRALNO
Američki sir, Gorgonzola sir, jaje pačje, guščje, prepeličje, sladoled, vlaknasti sir- IZBJEGAVATI
Ulja i masti
Ulja : količina 1 jušna žlica 4-6x tjedno
Maslinovo ulje - JAKO DOBRO
Bademovo ulje, ulje crnog ribiza, laneno ulje, orahovo ulje, riblje ulje, ulje noćurka, ulje pšeničnih klica - NEUTRALNO
Ulje boražine, canola ulje, kokosovo ulje, kukuruzno ulje, pamukovo ulje, kikirikijevo ulje, ulje šafranike, semovo ulje, sojino ulje, suncokretovo ulje - IZBJEGAVATI
Sjemenke i orašasti plodovi
Sjemenke i orašasti plodovi: količina: mala šaka 2-3x tjedno
Maslac orašastih plodova: količina: 1-2 jušne žlice 2-4x tjedno
Crni orah - JAKO DOBRO
Badem, bademov maslac, bukvice, brazilski orah, sjemenke muškatne buće, kesten, hikori orah, lanene sjemenke, liči orah, makadamija orah, peka orah, pepeljasti orah - NEUTRALNO
Kažulj orah, lješnjak, sjemenke maka, bundeve, sezamove sjemenke, sezamov maslac, suncokretov maslac, suncokretove sjemenke, kikiriki, kikirikijev maslac, pinjoli, pistacija - IZBJEGAVATI
Grahorice i mahunarke
Grahorice i mahunarke: količina: 1 šalica osušenog ploda 5-7x tjedno
Bubrežasti grah, lima grah, mornarički grah - JAKO DOBRO
Bob krupnozrnasti, cannellini grah, bakreni grah, bob sitnozrnasti, zelene mahune, grašak, hikama, sjeverni grah, tamarinda - NEUTRALNO
Adzuki grah, crni grah, crnookica, slanutak, leća, mungo grah, pinto grah, sojin grah, sojine pahuljice, sojine granule, sojino mlijeko, miso, tempeh, tofu sir - IZBJEGAVATI
Žitarice i proizvodi od žita
Žitarice : količina: 1/2 šalica osušenih zrna 5-9x tjedno
Tjestenina: količina: 1 muflin 5-9x tjedno
Kruh: količina: 2 kriške 5-9x tjedno
Esenski kruh, proso, zabene posije i pahuljice, rižine posije te brašno i peciva, rižino mlijeko i pahuljice, pir - JAKO DOBRO
Ječam, rižin griz, škrobno brašno, bezglutenski kruh, granola, Ezekiel kruh, Familia ( gotova mješavina žitarica za doručak), kruh od sojinog brašna, proizvodi od pirinog brašna, tjestenina sa špinatom, Grape nuts ( gotove žitarice za doručak od pšenice i ječmenog slada), kinoa, rižin kruh, riža, pšenica ( rafinirana, neizbjeljena), tjestenina semolina, proizvodi od bijelog pšeničnog brašna, pšenični kruh - NEUTRALNO
Kukuruzne pahuljice, palenta, kuskus, teff, drobljena pšenica, tjestenina od 100% heljdinog brašna, sijerak, tapioka, pšenične posije, divlja riža, kamut, krupno mlijeveni kukuruz, glutensko brašno, kukuruz bijeli, i plavi te žuti, heljda, tjestenina s artičokom, amarant, raž, raženo brašno, kruh od mješavine žitarica za doručak, pšenične klice, proizvodi s pšeničnim glutenskim brašnom, proizvodi od integralnog pšeničnog brašna - IZBJEGAVATI
Povrće
Kuhano: količina: 1 šalica 3-5x dnevno
Sirovo: količina: 1 šalica 3-5x dnevno
Malo je vrsta povrća, koje ljudi krvne grupe B trebaju izbjegavati.
Repe, repa lišče, brokula, kelj papučar, kupus sve sorte, mrkva, cvjetača, kelj collard, patlidžan, jam, slatki krumpir, paprike sve sorte, pastrnjak, peršin, gorušica, gljiva šitake, kelj, đumbir - JAKO DOBRO
Lucerna, rikula, šparoge, kumin, sok mrkve, kineska raštika, poriluk, korabica, morska alga, hren, češnjak,mladi izdanci paprati, komorač, endivija, kopar, maslačak, rotkvica daikon, krastavac, cilantro, paprika chili, cikorija, celerov korijen, podzemna koraba, ljutika, morske alge, radić, garašak šećerac, špinat, kiseli kupus, bijela repa, vodeni orašac, tikvice, tikve sve vrste, juka, celer, krasuljica, zelena salata sve sorte, gljive: Petrovo uho, enoki, maitake, bukovača, porobello, plemenita, luk sve vrste, potočarka, grašak, krastavci, pimento, poi, krumpir sve vrste, grah mahune - NEUTRALNO
artićoke sve sorte, avokado, kukuruz, masline sve sorte, bundeva, rotkvice, rabarbara, klice zelene soje, rotkvica izdanci, rajčica - IZBJEGAVATI
Voće
Preporučeno voće: količina: 10-20dag ili 1 kom voća 3-4x dnevno
Vrlo je malo vrsta voća, koje ljudi krvne grupe B trebaju izbjegavati.
Banana, ananas, brusnice, grožđe sve sorte, papaja, šljive sve sorte, lubenica - JAKO DOBRO
Jabuka, marelica, azijska kruška, kupine, borovnice, Boysenove kupine, hljebovac, dinja canang, trešnje sve sorte, dinja božična, ribizl crni i crveni, datulja, kupine, bazgine bobice, smokve sviježe, ogrozd, grejp, guava, dinja medena rosa, kivi, dinja Crenshaw, jabučni sok, smokve suhe, limun, limeta, Loganove bobice, mango, duđ, dinja mošusna, nektarine, naranča, breskva, kruška, dinja perzijska, plava kupina, mandarine, jagode, španjlska dinja, palmo sago, maline, grožđice, dunja, suhe šljive, banana za pečenje, višnje sve sorte, ribizl crveni - NEUTRALNO
karambola, indijska smokva, šipak, gorka dinja, kokos, dragun tropsko voće, kokosovo mlijeko - IZBJEGAVATI
Sovi i tekućine
Preporučewni sokovi: količina: 250 ml 2-3x dnevno
Voda: količina: 250 ml 4x i više dnevno
Kada kupujete ili pravite sok, neka to bude od voća i povrće za vašu krvnu grupu. Za jačanje imunosnog sustava priporučuje se za vašu krvnu grupu svako jutro na tašte uzimati napitak pripremljen miješavinom jedne žlice lanenog ulja, jedne žlice visikvalitetnih granula lecitina te 250 ml voćnog soka.
Začini
Peršin, mrka melasa, hren, đumbir, kari, kajenska paprika - JAKO DOBRO
Ocat sve vrste, vanilija, kurkuma, majčina dušica, estragon, tamarinda, tamari sojin umak, gorušica, zelena metvica, vrijesak, morska sol, kvasac pivski i pekarski, šafran, ružmarin, rižin sirup, paprena metvica, papar, slatka mljevena paprika, origano, šečer bijeli i smeđi, melasa, mažuran, javorov sirup, muškatni oraščić, kadulja, med, češnjak, fruktoza, crvena morska alga, kopar, kumin, tartar umak, zomzelen, koriander, klinčić, čokolada, luk vlasac, krasuljica, morska alga kelp, feferoni mljeveni, rogač, kardanom, kapare, bergamota, lovorov list, koriandar list, bosiljak, jabučni pektin, anis, agar - NEUTRALNO
Piment, gume, borovnica, maltodekstrin, miso, mononatrij glutamat, Karagenan guma, ječmeni slad, ekstrat badema, pimentguarana, cimet, papar bijeli mljeveni, kukuruzni škrob i sirup, papar crni mljeveni, sastojak gotovih juha, želatina obična, tapioka, sojin umak - IZBJEGAVATI
Ljekovito bilje i biljni čajevi
Đumbir, ginseng, slatki korijen, peršin, paprena metvica, listovi maline, šipak, kadulja - JAKO DOBRO
Lucerna, čičak, mačja metvica, paprika kajenska, kamilica, mišjakinja, maslačak, anđelika, bazga, hidrastis, glog, marulja, murva, crveni brijest, zelena metvica, gospina trava, list jagode, majčina dušica, valerijana, sporiš, bijela breza, kora bijelog hrasta, stolisnik - NEUTRALNO
Aloja, kukuruzna svila, pisakvica, rabarbara, sena, rusomača, šišak, crvena djetelina, divizma, lipa, šišarice hmelja, goreč, podbjel - IZBJEGAVATI
Razna pića
Zeleni čaj - JAKO DOBRO
Pivo, čaj crni bez teina i s teinom,, bijelo vino, crno vino, kava - NEUTRALNO
Žestoka pića, gazirana pića sve vrste, mineralna voda gazirana - IZBJEGAVATI
Nema komentara:
Objavi komentar